Bài tập về các thì trong Tiếng Anh có đáp án (12 thì tiếng anh)

Để sử dụng thành thạo các ngữ pháp, cấu trúc của các thì trong Tiếng Anh thì bài viết hôm nay mình sẽ tổng hợp một số bài tập về các thì trong tiếng anh có đáp án để các bạn có thể áp dụng nhé

 

1. Bài tập viết dạng đúng của thì

  • 1. In all the world, there (be) __________ only 14 mountains that (reach) __________above 8,000 meters.
  •  
  • 2. He sometimes (come) __________ to see his parents.
  •  
  • 3. When I (come) __________, she (leave) __________for Dalat ten minutes ago.
  •  
  • 4. My grandfather never (fly) __________ in an airplane, and he has no intention of ever doing so.
  •  
  • 5. We just (decide) __________ that we (undertake) ____________ the job.
  •  
  • 6. He told me that he (take) __________ a trip to California the following week.
  •  
  • 7. I knew that this road (be) __________ too narrow.
  •  
  • 8. Right now I (attend) __________ class. Yesterday at this time I (attend) __________class.
  •  
  • 9. Tomorrow I'm going to leave for home. When I (arrive) __________at the airport, Mary (wait) __________ for me.
  •  
  • 10. Margaret was born in 1950. By last year, she (live) __________on this earth for 55 years .

 

Đáp án: 

  • 1. are - reach;
  •  
  • 2. comes;
  •  
  • 3. came - had left;
  •  
  • 4. has never flown;
  •  
  • 5. have just decided -would undertake;
  •  
  • 6. would take;
  •  
  • 7. was ;
  •  
  • 8. am attending - was attending;
  •  
  • 9. arrive -will be waiting
  •  
  • 10. had lived

 

2. Bài tập viết lại câu

  • 1. You should take the train instead of the bus.
  • -> If................................................ ....................................................................
  •  
  • 2. I'm sure that someone forgot to lock the door.
  • --> Someone must.............................................. .................................................
  •  
  • 3. They bought this house ten years ago.
  • --> They have.............................................. .......................................................
  •  
  • 4. The course finished with a big party.
  • --> At the end............................................... ......................................................
  •  
  • 5. We invited a pop star onto the chat show, but he didn't turn up.
  • --> The pop star.............................................. ....................................................
  •  
  • 6. Although she said that she would come, I don't think she ever will.
  • --> Despite........................................... .............................................................
  •  
  • 7. The plane had hardly left the airport when the accident happened.
  • --> No sooner............................................ ........................................................
  •  
  • 8. You feel tired now because you didn't sleep very well last night.
  • -> Had............................................... ................................................................
  •  
  • 9. When did you start the project?
  • --> How long.............................................. ........................................................
  •  
  • 10. Their wedding will be held in a lovely church.
  • --> The church............................................ ........................................................

 

Đáp án:

  • 1. If I were you, I'd take the train instead of the bus.
  •  
  • 2. Someone must have forgotten to lock the door.
  •  
  • 3. They have had/ owned this house for ten years.
  •  
  • 4. At the end of the course, there was a big party.
  •  
  • 5. The pop star that/ who/ whom we invited onto the chat show didn't turn up.
  •  
  • 6. Despite her saying that she would come, I don't think she ever will.
  •  
  • 7. No sooner had the plane left the airport than the accident happened.
  •  
  • 8. Had you slept well last night, you wouldn't feel tired now.
  •  
  • 9. How long is it since you started the project?
  •  
  • 10. The church where their wedding will be held is lovely.

 

3. Bài tập chọn đáp án

1. When I last saw him, he _____ in London.

A. has lived

B. is living

C. was living

D. has been living

 

2. We _______ Dorothy since last Saturday.

A. don’t see

B. haven’t seen

C. didn’t see

D. hadn’t seen

 

3. The train ______ half an hour ago.

A. has been leaving

B. left

C. has left

D. had left

 

4. Jack ______ the door.

A. has just painted

B. paint

C. will have painted

D. painting

 

5. My sister ________ for you since yesterday.

A. is looking

B. was looking

C. has been looking

D. looked

 

6. I ______ Texas State University now.

A. am attending

B. attend

C. was attending

D. attended

 

7. He has been selling motorbikes ________.

A. ten years ago

B. since ten years

C. for ten years ago

D. for ten years

 

8. Christopher Columbus _______ American more than 500 years ago.

A. discovered

B. has discovered

C. had discovered

D. had been discovering

 

9. He fell down when he ______ towards the church.

A. run

B. runs

C. was running

D. had run

 

10. We _______ there when our father died.

A. still lived

B. lived still

C. was still lived

D. was still living

 

Đáp án

1. C

2. B

3. B

4. A

5. C

6. A

7. D

8. A

9. C

10. A

 

4. Bài tập về thì quá khứ, hiện tại đơn, hiện tại hoàn thành

Exercise 1. Bài tập thì hiện tại đơn 

1. She always ______delicious meals. (make)

 

2. Tome______eggs. (not eat)

 

3. They______(do) the homework on Sunday.

 

4. He ______ a new T-shirt today. (buy)

 

5. My mom ______ shopping every week. (go)

 

6. ______Duong and Hoa ______ to work by bus every day? (go)

 

7. _____ your parents ______with your decision? (agree)

 

8. My sister ______ her hair every day (wash)

 

9. Police ______ robbers (catch)

 

Đáp án: 

 

1 - Makes; 2 - Does not eat; 3 - Don't; 4 - Buys; 5 - Goes

 

6 - Do – go; 7 - Do – agree; 8 - Washes; 9 - Catch

 

 

Exercise 2. Bài tập thì hiện tại hoàn thành 

 

1. They ______a new lamp. (buy)

 

2. We ______our holiday yet. (not/ plan)

 

3. He just ______ out for 2 hours (go)

 

4. I ______ my plan (not/finish)

 

5.  ______ you ______ this lesson yet? ( learn)

 

Đáp án:

 

1 - Have bought

 

2 - Haven't planned

 

3 - Has gone

 

4 - Haven't finished

 

5 - Have - learned

 

Exercise 3. Bài tập thì quá khứ đơn 

 

1. I _____ at home all weekend. (stay)

 

2. Angela ______ to the cinema last night. (go)

 

3. My friends ______ a great time in Nha Trang last year. (have)

 

4. My vacation in Hue ______ wonderful. (be)

 

5. Last summer I _____ Ngoc Son Temple in Ha Noi. (visit)

 

6. My parents ____ very tired after the trip. (be)

 

7. I _______ a lot of gifts for my little sister. (buy)

 

8. Lan and Mai _______ sharks, dolphins and turtles at Tri Nguyen aquarium. (see)

 

9. Trung _____ chicken and rice for dinner. (eat)

 

10. They ____ about their holiday in Hoi An. (talk)

 

11. Phuong _____ to Hanoi yesterday. (return)

 

12. We _____ the food was delicious.(think)

 

13. Yesterday, I (go)______ to the restaurant with a client.

 

14. We (drive) ______ around the parking lot for 20 mins to find a parking space.

 

15. When we (arrive) ______ at the restaurant, the place (be) ______ full.

 

Đáp án:

 

1 - stayed

2 - went

3 - had

4 - was

5 - visited

6 - were

7 - bought

8 - saw

9 - ate

10 - talked

11 - returned

12 - thought

13 - went

14 - drove

15 - arrived - was

 

Trên đây là một số bài tập về thì trong tiếng anh mà mình đã tổng hợp được. Cảm ơn các bạn đã theo dõi bài viết của mình nhé.